Bereken snel, makkelijk en gratis wat uw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat u kan bereiken met uw budget.


Start de berekening >>

Klik om je keukenprijs te berekenen

Via onze tool berekent u snel, makkelijk en vooral gratis wat een keuken met de door u gestelde eisen gaat kosten.

Start berekening >>

Vaatwasser

De vaatwasser is er een typisch voorbeeld van: het gemak dient de mens. Na het eten plaats je je vuile vaat in de afwasmachine en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Een prettig idee toch? Hieronder enkele tips voor het kopen van een vaatwasser.

Voordelen van een vaatwasser

Naar schatting is bij meer dan de helft van de Belgische huishoudens een vaatwasser aanwezig. Door deze afwasmachine efficiënt te gebruiken kun je op verschillende fronten besparen, namelijk:

  • Je bespaart water. De moderne apparaten gebruiken gemiddeld 15 liter water. Door niet meer voor te spoelen wordt nog eens 22% water bespaard.
  • Je bespaart tijd. Indien je geen vaatwasser hebt besteed je ongeveer jaarlijks 13 dagen aan afwassen.
  • Je bespaart geld. Door de vaatwasmachine optimaal te gebruiken, dus vol en op lage temperatuur, bespaar je 30% aan energie en water.

Aandachtspunten bij een vaatwasser

Door het frequente gebruik van een vaatwasser, is het zaak om te letten op de energieklasse van het apparaat. Hiermee is veel geld te besparen. Kies daarom bij voorkeur een vaatwasser met energielabel A in plaats van een machine met een B-label. De aanschaf van de vaatwasser ligt dan iets hoger, maar je bespaart hiermee tijdens de levensduur van de vaatwasser gemiddeld € 130 aan energiekosten en het is beter voor het milieu.

Het verwachte resultaat is een schone en droge vaat. Kijk daarom bij de productomschrijving wat de was- en droogresultaten van een vaatwasser zijn. Fabrikanten geven het was- en droogresultaat weer met behulp van letters. Zo staat A voor het meest schone en droge resultaat. De letter G is het minst efficiënt op zowel was- als drooggebied.

Waar komt de vaatwasser te staan? Vanwege het geluid dat een vaatwasser kan produceren is het van belang of het apparaat in een open of gesloten keuken staat. Gemiddeld produceert een afwasmachine zo’n 44 decibel geluid. Maar er zijn ook al vaatwassers met een lager geluidsniveau van bijvoorbeeld 40 decibel.

Inhoud van de vaatwasser

De meeste populaire vaatwassers zijn geschikt voor 12 couverts. 1 couvert staat gelijk aan de afwas van 1 persoon. Je kunt echter ook vaatwassers kopen waar 14 of 15 couverts in kunnen. Deze machines zijn niet groter, maar de rekjes staan dichter op elkaar, zodat er meer servies in kan. De breedte van deze machines is 60 centimeter. Er zijn ook kleinere vaatwassers van 45 centimeter verkrijgbaar. Die zijn doorgaans geschikt voor 8, 9 of 10 couverts.

Vaatwassers zijn zowel vrijstaand als beschikbaar. Een inbouw vaatwasser staat tussen de keukenkasten in om één mooi geheel van de keuken te maken, waardoor de inbouwvaatwasser niet opvalt.

Zoeken

Video's

Could not parse XML from YouTube