Bereken snel, makkelijk en gratis wat uw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat u kan bereiken met uw budget.


Start de berekening >>

Klik om je keukenprijs te berekenen

Via onze tool berekent u snel, makkelijk en vooral gratis wat een keuken met de door u gestelde eisen gaat kosten.

Start berekening >>

Dampkappen

De dampkap is essentieel in de keuken. Er worden geuren maar ook kookdamp weg gezogen door dit mechanisme. Er zijn een aantal verschillende varianten van de dampkap. Het is verstandig dit onderdeel op een nieuwe keuken af te stemmen voor één geheel van de keuken en voldoende werking.

Verschillende technieken voor de wasemkap

Dampkappen zijn er in talloze varianten. Het grootste verschil wordt gemaakt tussen de recirculatiekappen en de afzuigkappen met een afvoer naar buiten. De eerst vernoemde vorm wordt gemakkelijk aan te leggen en bied meer ruimte omdat er geen afvoerbuis weggewerkt hoeft te worden in het plafond. De waterafvoer bij een recirculatie afzuigkap is daarom niet erg functioneel. Binnen de recirculatie dampkap zit een koolstof filter die om de 3 maanden goed schoongemaakt dient te worden.

Een groot voordeel van recirculatiekappen is dat ze geen warmte uit het huis weghalen. Bij huizen met de keuken direct aan de eet of woonkamer wordt vaak tegen dit probleem aangelopen. Hierbij worden de stookkosten hoger en het warmte gevoel daalt. Een goede afzuigkap daarentegen ververst de lucht in de keuken een aantal keer per uur. Wanneer hij de woonkamer hierbij ook betrekt is het logisch dat er meer kosten gemaakt worden.

Modelvariaties in dampkappen

Er is een steeds grotere vraag naar eilandkeukens en andere vrijstaande varianten. Daarbij zijn ook de dampkappen in modelbreedte enorm toegenomen. Of je nu een eiland dampkap hebt, een inbouw dampkap, een plafond schouwkap of een uit het werkblad omhoog komende afzuiginstallatie maakt niet uit. Alle modellen zouden hun functie zonder problemen uit moeten kunnen voeren. Daarbij is het design wel steeds belangrijker geworden, in sommige gevallen gaat dit wel in lichte mate ten koste van de functionaliteit.

Materialen van dampkappen

Bijna alle dampkappen worden gemaakt van het materiaal RVS. Vroeger werden wasemkappen gemaakt van een plastic kunststof, dit komt nu nauwelijks nog voor. Er zijn tegenwoordig alleen glimmende kappen en matte, geborstelde versies. Zelfs mat zwart is verkrijgbaar. Eigenlijk zijn alle kleurvariaties beperkt, een groot deel van de dampkappen wordt geleverd in een metalen uitstraling.

Zoeken

Video's

Could not parse XML from YouTube